1%-klubben (bostäder)

Den senaste tiden har det i media diskuterats mycket om ojämnt fördelade förmögenheter och inkomster i olika länder. Mina två senaste blogginlägg har också fokuserat på denna fråga och huvudskälet till detta är att inkomstfördelning påverkar konsumtion som påverkar såväl företags försäljning och aktiepriser som länders bytesbalans och växelkurser och räntor. Med andra ord tror jag fördelningen av hushållens köpkraft är av stort intresse för den som är aktiv på finansmarknaden.

Jag har funderat en del på fastighetspriser och deras kraftiga uppgångs effekt på fördelningen av köpkraft över landet och över generationerna. Inte minst är det intressant att studera vad det har för effekt på förmögenhetsöverföringen mellan generationer. Som ett första steg tänkte jag i detta inlägg visa hur rika de allra rikaste i Sverige, i bostadsmening, är. Idén till detta fick jag då jag häromdagen läste att du för att kvala in som ägare till ett av de 1% dyraste husen i San Fransisco måste punga ut med 35Mkr! Naturligvis är många hushåll kraftigt belånade så kanske är siffrorna här framförallt intressanta för just arvtagare (då de idag troligen ofta ärver nära obelånade hus av sina 40-talistföräldrar). D.v.s. hur mycket ärver egentligen de som ärver de dyraste husen i Sverige?

Vad jag gör är att jag tittar på alla villor, radhus och bostadsrätter som är till salu just nu i respektive tätort (enligt en välbesökt bostadssajt) och ser hur dyra bostäderna behöver vara för att ägaren (med nöd och näppe) ska kvala in i 1%-klubben respektive 5%-klubben på olika orter i Sverige.

Stockholms tätort 1% 18Mkr 5% 7.2Mkr
Lunds tätort 1% 8.4Mkr 5% 5.1Mkr
Malmös tätort 1% 8.7Mkr 5% 5.0Mkr
Ronnebys tätort 1% 5.9Mkr 5% 3.8Mkr


Vilka slutsatser kan man dra?
- Det finns rika bostadsägare även i småstäder.
- Stockholm ligger dock i en klass för sig när det gäller de riktigt rika (1%) bostadsägarna. Faktum är att San Francisco krösusarna bara är dubbelt så rika.
- Jämfört med hur mycket Medelsvensson har på banken så är det intressant att var tjugonde arv i en typisk tätort tycks ligga i 5-miljonersklassen (eller mer). Med två arvtagare ger det ungefär 2Mkr per arvtagare efter skatt.
- Jag vet inte om dessa siffror tyder på en ojämn fördelning eller ej. Vad jag tycker är intressantare är vad de beror på (dubbelarbetande inkomstmatchade par?), hur de kommer att utveckla sig framöver (bostadskrasch, italienifiering?) och framförallt hur fenomenet med en relativt stor grupp (ett par hundra tusen hushåll bara i Sverige) välbesuttna påverkar finansmarknaderna runt omkring i världen framöver (börsuppgång?).
- Naturligtvis ignorerar dessa siffror belåning. De tar förstås inte heller med annat ägande än primärbostaden. Och så är de ju bara ett snapshot taget från ett litet urval av tätorter.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kreditmarknadens åsikt om volatiliteten på aktiemarknaden

Kakao – på börsen!

Köpa aktier i Burma?